İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında riskli bulunan tüm dâhili ve cerrahi birimleri de içerisinde barındıran toplam 17 ayrı binadan oluşan monoblok binalarda tahliye kararı alınmıştı.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde son durum hakkında Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Cerrahpaşa İş Yeri Temsilcisi Aydın Erol’dan bilgi aldı. Erol, hastanenin çelik konstrüksiyon binalarında kısıtlı da olsa poliklinik hizmetlerine başlanmasına karar verildiğini söyledi. Erol ayrıca Cerrahpaşalıların, hastanenin depreme dayanıksız binalarının yerinde dönüştürülmesi konusundaki talepleri hakkında da sorularımızı yanıtlayarak, “Yerinde dönüşüm konusunda ısrarcıyız” dedi. 28 Şubat’ta dönüşüm için ihale yapılacağı bilgisi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Rektörlüğü tarafından yapılan basın açıklamasında duyurulmuştu. İhaleye Röneans Gayrimenkul ve TOKİ’nin katıldığı bilgisine ulaşıldı. Yeni Cerrahpaşa Projesi’nin kim tarafından inşaa edileceği kamuoyunda merak ediliyor.
Cerrahpaşa, Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi’ne Taşınmadı
Türkiye, Kahramanmaraş depremleri sonrası büyük yıkım ve can kaybının yaralarını sarmaya çabalarken, bir yandan da deprem yaşanma olasılığı yüksek illerde önlemler alınıyor. İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Rektörlüğü geçen hafta 27 Şubat tarihinde yazılı bir açıklamada bulunarak, hastanenin büyük bir kısmının deprem riski nedeniyle hizmete kapatılacağını duyurmuş, kapatılan binalarda bulunan birimlerdeki hizmetlerin yakın bir lokasyonda bulunan Yeşilköy Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nde devamı için görüşmeler yapılacağını belirtmişti. Edinilen bilgilere göre, İstanbul Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi, deprem nedeniyle boşaltılarak Murat Dilmener’e taşındı. Murat Dilmener’de yoğunluk olması ihtimali nedeniyle Cerrahpaşa Tıp, güçlendirilmiş binalarda sağlık hizmetine devam kararı aldığı bilgisi elde edildi. Böylece Cerrahpaşa Tıp bünyesindeki 113 birim çelik konstrüksiyon birimlerin arasına entegre edilecek. Randevu sistemi açılacak, hasta kabulüne başlanacak. Hastanede şu anda cerrahi ameliyatlar yapılamıyor, ameliyathane sayısı 33’ten 4’e düştü. Acil ameliyatlara öncelik verildiği bilgisine ulaşıldı.
Cerrahpaşalılardan Yerinde Dönüşüm Çağrısı!
SES Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İşyeri Temsilcisi Aydın Erol, BSHA’ya fakültedeki son durum ile ilgili bilgi verdi. Erol, Cumartesi günü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da ziyaret ettiği Cerrahapaşa Tıp Fakültesi’nde yoğun toplantıların sürdüğünü, belirsiz ve kaotik bir süreç yaşandığını ifade etti. Aydın Erol, Cerrahpaşalıların ‘yerinde dönüşüm’ eylemleri hakkındaki sorularımızı yanıtlayarak şunları söyledi: “Yerinde dönüşüm konusunda ısrarımız devam ediyor. Bununla ilgili değerlendirmeler yapılıyor. Hepimizde bir tedirginlik var. Hekimlerimizden, hemşirelerimize, asistanlarımızdan, öğrencilerimize kadar herkes birimleri kapalı da olsa hastaneye geliyor ve burada bulunuyor. İdari izinler şu anda kaldırıldı. Hastane bahçesinde imza alınıyor, Birçok çalışanın birimi kapalı ama hastane bahçesinde bekleniliyor. Önümüzde çok belirsiz bir süreç var. Genel cerrahi ameliyathaneleri şu anda çalışmıyor ve bu nedenle hemşire çalışanların büyük bir kısmı boşta bulunuyor. 1000’e yakın hemşiremiz var, bir kısmı polikliniklerde görevlendirilse bile, büyük çoğunluğu boşta kalacak. Kağıthane, Balta Limanı, Sadi Konuk, Haydarpaşa gibi devlet hastanelerinde yaşanan tahliyeler, boşaltmalar nedeniyle bizlerde de bir huzurluk havası hakim diyebiliriz. Bunun yanı sıra sağlık hizmeti verilen yatak sayısının da düştüğü bir dönemdeyiz. Cerrahpaşa’nın yerinde dönüşmesi talebimizde ısrarcıyız. Tedirginiz, sürecin takipçisiyiz.”
Sürecin Takipçisiyiz, Önerilerimizi Sunuyoruz
Erol hastane hizmetlerindeki son duruma ilişkin şu bilgileri verdi: “Cerrahpaşa’nın kapatılan birimlerinin, Murat Dilmener’de hizmet verme konusu şu an gündemde yok. Haseki Kardiyoloji Enstitüsü, Bahçelievler Devlet Hastanesi’nin bir bloğuna taşınacaktı ancak bu da gerçekleşmedi. Özetle şu anda bir belirsizlik durumu içerisindeyiz. İstanbul genelinde birçok hastanenin boşaltılmış olması bizleri de tedirgin ediyor. Hekiminden, hemşiresine, öğrencilerinden, asistanlarımıza kadar herkeste bir tedirginlik var. Şu anda çelik konstrüksiyon binalarda daha sıkışık bir halde vardiya sistemine göre ayaktan poliklinikler yarından itibaren açılacak. Görüntüleme, radyoloji, cerrahi yoğun bakım, ameliyathaneler ile ilgili belirsizlik devam ediyor. Yemekhanemiz kapalı durumda ancak havalar da ısınmaya başladığı için sahra yemekhanesi yapımı önerisinde bulunduk. Sürecin takipçisiyiz.”
Yeni Cerrahpaşa Projesi İhalesi Merak Konusu
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Rektörlüğü’nün 27 Şubat 2023 tarihli basın açıklamasında, fakültenin depreme dayanıksız olduğu tespit edilen alanlarındaki dönüşümü ile ilgili bilgiler verilmişti. Bina dönüşümleri için 28 Şubat’ta ihale yapılacağı belirtilmişti. Rektörlüğün belirttiği tarihteki ihaleye Rönesans Gayrimenkul ve TOKİ’nin katıldığı edinilen bilgiler arasında yer aldı. Kamuoyunun da merakla beklediği Yeni Cerrahpaşa Projesi İhalesi’ni alan firmanın sonuçlanıp sonuçlanmadığı bilgisine ulaşılamadı.
Rektörlükten ‘Cerrahpaşa Kendi Yerleşkesinde Varlığını Sürdürecektir’ Vurgusu
Rektörülük 27 Şubat açıklamasında şu cümlelere yer verilmişti: “Uzunca bir süredir kamuoyunun gündeminde olan Yeni Cerrahpaşa Projesinde de önemli bir aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Yaklaşık 220 bin m2 kapalı alandan oluşacak 1.etap hastane yapıları inşası TOKİ tarafından yaklaşık 1 ay önce ihale ilanına çıkılmış ve ihalesi de 28 Şubat 2023 tarihinde, yani yarın gerçekleştirilecektir. Bu ihalenin sonucu ile birlikte mevcut yerinde inşa süreçleri başlayacak olan Yeni Cerrahpaşa Projesi tamamlandığında, şu anda ülkemizin en üst düzey tıp eğitim merkezi ve aynı zamanda QS sınıflamasına göre dünyada ilk 500 içerisine yerleşmiş olan Cerrahpaşa Tıp Fakültemiz, hak ettiği eğitim ve sağlık alanlarına kavuşmuş olacaktır. Böylelikle gelecekte Cerrahpaşa kendi yerleşkesinde varlığını sürdürecektir.” (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder