Sadece nasihatle çocuk yetiştirilemeyeceği gerçeğinin aşağı yukarı bütün anne babalar farkındadır. Sadece nasihatle çocuk yetiştirilmiş olsaydı Cenabı Hakk'da insanlara sadece ilahi kitap gönderirdi. İnsanların davranışsal olarak örnek alabilecekleri peygamberleri göndermesine gerek kalmazdı. Oysa Cenab-ı Hakk ilahi kitaplarla birlikte peygamberlerini de gönderdi ki insanların hem onları model almalarını hem de hayat standartlarını ve yaşayışlarını onların yaşantılarına göre ayarlamalarını istedi.
Sadece nasihatle çocuk eğitilemeyeceğini Cenabı Hakk'ının İslam'ı gönderiş şekline bakınca çok daha iyi anlamaktayız. Cenab-ı Hakk'ın İslam'ı ve Hz Peygamberi gönderiş şekline birlikte bakalım.
Peygamber Efendimizi (s.a.v) Cenabı Hakk; peygamber olmadan önce topluma ahlaken ve davranışsal olarak örnek olması için toplum içinde O'nu tutarak insanlara model olmasını sağlamıştır. Bu sebepledir ki Peygamber Efendimiz (s.a.v) insanların güvenini kazanmış ve 0nun dürüstlüğü konusunda da insanlar hemfikir olmuşlar. Buna bağlı olarak da O'na"El-Emin" denmiştir.
Hatta Peygamber Efendimiz (s.a.v) akrabalarını İslam'a davet için topladığı zaman onlara: "Ben size: 'Şu dağın arkasında bir düşman ordusu var, üzerinize saldırı hazırlığı yapıyor!' desem, bana inanır mısınız?" Hepsi birden: "Evet inanırız. Çünkü biz senin şimdiye kadar hiç yalan söylediğini duymadık." dediler.
İşte Peygamber Efendimiz (s.a.v) ümmetine anlatacağı İslam'ı önce bunu kendi hayatında davranışsal olarak göstererek dost ve düşmanlarının ortak paydası olan güvenini kazanmıştır. Ahlaken ve davranışsal olarak insanlara en güzel şekilde örnek olan Peygamber Efendimiz (s.a.v), anlatacakları da insanlar tarafından dinlenmiş, tutulmuş ve davranışsal olarak hayata geçirilmiştir. Bunun sonucunda da İslam insanlar tarafından daha kolay benimsenmiştir.
Peygamber Efendimizin (s.a.v) sözleri ile davranışları arasındaki mükemmellik ve tutarlık O'nun insanlar tarafından daha fazla saygı görmesine ve sözlerinin insanlar üzerinde daha etkili olmasına neden olmuştur.
Burada Peygamber Efendimizin (s.a.v) hayatının, anne babalara en güzel örneği verdiğini düşünüyorum. Anne babalar çocuklarını eğitip yetiştirirken Hz. Peygamber (s.a.v) misali ahlaken güzel, davranış ve sözler arasında tutarlık göstermeli ki hem çocuklarına uygun bir model olsun hem de yapmış oldukları nasihatler, yerine ulaşması açısından tutulmuş olsun.
Yine Cenab-ı Hakk; Kur'an-ı Kerim'in indirilişi ile Peygamber Efendimizi (s.a.v) tebliğinin yaklaşık 23 yılda tamamladığını biliyoruz. Cenab-ı Hakk'ın bize burada vermiş olduğu mesajın çocuk eğitiminde de geçerli olduğunu düşünüyorum.
Peygamber efendimizin (s.a.v) insanlara İslam'ı tebliği, insanların içinde bulundukları şartlara ve ihtiyaçlarına göre kademeli olarak anlattığı gibi anne babaların da çocuklarını terbiye ederken onların gelişim dönemlerini ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaları gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder