İller

14 Mart 2023 Salı

Sağlık Çalışanları Kaç Yıldır 14 Mart’ı Kutlamıyor Farkında Mıyız?

Yıllardır sağlık çalışanlarına her 14 Mart Tıp Bayramı öncesi müjdeler verildi. Mali ve sosyal haklarına yönelik düzenlemeler yapılacağına yönelik ifadelerde bulunuldu. Özellikle yetkili sendika tarafından ümit verildi, hüsran biçtirildi. Covid-19 döneminde illiyet bağı şartı nedeniyle meslek hastalığı tanımlaması yapılamadığı ve buna bağlı hak kayıpları yaşandığı için, görevi başında vefat eden sağlık çalışanları Şehit statüsünde değerlendirilmediği, sağlıkta şiddet olayları son bulmadığı, iş yükü artırıldığı, kalitesiz yemek hizmeti verildiği, adaletsiz performans yönetmeliğine ek olarak adaletsiz taban ek ödeme ve teşvik ek ödeme sistemine geçildiği, iş sağlığı güvenliği yasasına uyulmadığı, liyakat aranmadığı, mobbing uygulamalarına son verilmediği, emekliliğe yansıyan tek sistem maaş ödemesine geçilmediği,  mesleki saygınlıklarını kaybettikleri, açlık sınırının üzerinde yoksulluk sınırının altında ücret aldıkları, değersiz hissettirildikleri için bugün sağlık çalışanları tıp bayramını kutlamıyor. 

***

Sağlık çalışanlarına her fırsatta yaptıkları işin maddi karşılığının olmadığı ifade ediliyor, peki aldık kabul ettik. Burada asıl ifade edilmek istenilen “ne kadar versek az” anlamı taşıyor, lakin uygulamaya baktığınızda “ne kadar az versek o kadar makbul” gibi bir tutum izleniyor. Kimse demesin derdimiz para değil diye, özellikle de yetkili sendika! 

***

Bugün sağlık çalışanları ile ilgili “10 sağlık çalışanının 8’i borçlu” diye haber yapılıyor. Biz iki yıldır bunu tüm muhataplara iletiyoruz. Kamu sağlık çalışanlarının mali ve sosyal haklarını geliştirin diyoruz. Geçtiğimiz günlerde memurlara yapılacak “giyim yardımı” hakkında genelge yayımlandı, Allah aşkına 40 liraya formamı var? Bugün bir forma 300 lira olmuş. Büyük kentlerde kira ve konut fiyatları almış başını gitmiş. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya gibi şehirlerde tek maaşlı memurun yaşaması mümkün değil, birçok arkadaşımız ek iş yapıyor. İlgililerin haberi var mı? Tüm bunların üzerine Covid-19 döneminde fedakârca görev yapan sağlık çalışanlarına birçok idarenin keyfiyetle yaptığı baskılara tanık olduk. Bugün afet bölgesinde görev yapan arkadaşlarımıza kendi idareleri tarafından yapılan baskıları da görüyoruz. Empatiden uzak talimatlar….

***

Sağlık çalışanları mutsuz, sağlık çalışanları umutsuz, sağlık çalışanları demoralize olmuş durumdalar. Sağlık çalışanları sahipsiz olduklarını düşünüyorlar. Demokratik Sağlık-Sen olarak gerek Covid-19 döneminde, gerekse türlü nedenlerle görevleri başında vefat eden Şehit sağlık çalışanlarımızı ve henüz yaramızın çok taze olduğu afet bölgesinde görevleri başında vefat eden Şehit sağlık çalışanlarımızı rahmet ve minnetle anıyor, çalışma arkadaşlarımıza kolaylıklar diliyoruz.

Togan Demircan
Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı 

 

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder