İller

11 Aralık 2019 Çarşamba

New York Borsası’nda endeksler, Fed faiz kararı sonrası mütevazi artışla kapandı

 

   New York Borsası’nda endeksler, Fed’in beklentiler doğrultusunda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 1.5-1.75 aralığında tutmasının ardından yapılan açıklamalarda mütevazi artışla kapandı.

   S&P 500 endeksi  yüzde 0.29 artışla 3,141.63 puandan, Dow Jones 30 endeksi  yüzde 0.11 artışla 27,911.30 puandan, Nasdaq teknoloji endeksi yüzde 0.44 artışla 8,654.05 puandan günü tamamladı.

   Fed’in oybirliği ile alınan faiz kararına ilişkin açıklamada, işsizlik oranının düşük kaldığı, işgücü piyasasının güçlülüğü ve ekonomik aktivitenin ılımlı bir oranda arttığı vurgulandı. Fed'in açıklama metninden, önceki toplantı sonrasında yapılan açıklamada yer alan ekonomik görünümle ilgili belirsizlikler ifadesinin ise çıkarıldığı görüldü.

   Faiz kararı Mayıs 2019 toplantısından bu yana ilk defa oybirliği ile alındı.

   Aynı açıklamada ayrıca Hanehalkı harcamalarının hızlı artmasına rağmen, ticari sabit yatırımların ve ihracatın zayıf kaldğına dikkat çekilen açıklamada; para politikasının ekonomik faaliyetin sürekli genişlemesini, güçlü işgücü piyasası koşullarını ve FOMC'un yüzde 2 oranındaki simetrik hedefine yakın enflasyonu desteklemeye uygun olduğu belirtildi.

     FOMC 2020 için işsizlik oranı tahminini yüzde 3.7’den yüzde 3.5’e çekti. Kasım ayında da işsizlik oranı yüzde 3.5 ile son 50 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

    Öte yandan FOMC’un 17 üyesinin 13'ü en az 2021 yılına kadar faiz oranlarında bir değişiklik öngörmezken, üyelerin hiçbiri gelecek yıl daha düşük oranların uygun olacağını söylemedi.

     Fed, sürmekte olan ABD-Çin ticaret savaşının ortasında küresel risklerin izlendiğini ve enflasyonun sessiz kaldığını belirtti.

     Yukarı yönlü enflasyon baskıları olmadan, işsizliğin çok uzun süre düşük kalabileceğini kaydeden Powell, “Enflasyonu artırmak bir zorluk. 2012’den beri komite yüzde 2 olmasını istiyor ama bu olmadı.

      Dezenflasyon güçlerinin bunda etkili olduğu söylenebilir ama 2021’de ekonominin nasıl olacağını hiç kimse bilmiyor. Şu anda yıl sonu fonlama baskılarına odaklanmış durumdayız. Fed enflasyon beklentileri güvenilir bir kurum ama beklentiler 25 yıllık ortalamalara çakılı kalmış durumda” diye konuştu.

     Repo işlemlerine devam edeceklerini belirten Powell, “ Repo işlemlerinde faizler de uygun olarak ayarlanacak. Amacımız repo piyasasındaki tüm oynaklığı gidermek değil. Tahvil ve bono alımlarına odaklanmış durumdayız. Bunlar bir gecede olmayacak. Zaman alacak şeyler ve bu şekilde devam edeceğiz” dedi.

     Powel, bir gazetecinğin sorusu üzerine, “Şu anda kuponlu tahvil alacak noktada değiliz ama gerekirse alırız” şeklinde cevap verdi. Söz konusu açıklama ise gelecekte tekrar parasal genişleme adımı atılma olasılığının önünün açık bırakıldığı şeklinde yorumlandı.


Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder