İller

11 Aralık 2019 Çarşamba

İngiltere – Genel Seçimler

 

 

Ekonomik verilere ilişkin bilgilendirme;

“TCMB Faiz İndirim Döngüsüne Devam Edecek (Mi)?

TCMB 12 Aralık Perşembe günü faiz kararını açıklayacaktır. GCM Yatırım Araştırma Departmanı olarak politika faizini %14 seviyesinden %12 seviyesine (200 baz puan indirim!) indirilmesini bekliyoruz. 200 baz puanlık faiz indiriminde referansımız enflasyon dinamiklerinde gerileme trendinin sürmesi ve yılsonunu enflasyonun %11,56 seviyesinde kapatma beklentimiz yer alırken döviz kurunda oynaklığın düşük seviyelerde devam etmesi de katkı sağlamaktadır. TCMB’nin önden yüklemeli faiz indirimleri ile kredi maliyetlerinin düşürülmesi ile ertelenen talebin yeniden tetiklenerek büyümeye katkı sağlaması amaçlanmaktadır.

“İngiltere – Genel Seçimler”

İngiltere’de erken seçim gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Seçim sonuçları açıklanana kadarki olan süreçte açıklanan anketler Başbakan Boris Johnson’ın partisi Muhafazakar Parti’nin, İşçi Partisi’yle yarıştığı seçimde önde olduğuna işaret ediyor. Ayrıca bu seçimde, Brexit Partisi 600 adayını sahaya sürmekten vazgeçti. Brexit Parti’si lideri Farage yaptığı bu açıklama, Muhafazakar Parti’nin elini güçlendirirken, Brexit’in gerçekleşme olasılığını artıran bir gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aşağıda açıklanan son anketlerden bazıları aşadağıdaki tabloda özetlenmiştir:

 

*Kaynak:Wikipedia

Açıklanan bu anketlere göre, Muhafazakar Parti %7 ile %13 arasında İşçi Partisi’nin önünde yer alıyor. Ayrıca anketlere göre Brexit Partisi’nin de %2 ile %4 oranları arasında oy alması bekleniyor. Oluşan bu görünüm Brexit’in gerçekleşme ihtimalini artıran unsurlar olarak değerlendiriliyor. Oluşan bu görünüm, Sterlin’in değer kazanmasına katkı sunuyor.

PİYASANIN ROTASI

Günlerden TCMB ve ECB…

Fed’in faiz kararını pas geçerken, Dolar’ı zayıflatmak için elinden ne geliyorsa yapmaya devam etmektedir. Başkan Powell’ın enflasyon vurgusu ve faiz artırımı için gelecek yıl sonrasına işaret etmesi veri odaklı bekle-gör para politikasını teyit etmektedir. Nokta tahminleri bu kadar önemsememek açıklaması ile Fed’in 2020 ABD Başkanlık seçimleri döneminde Trump’ın istediği patikaya gireceğinden bahsedilebilir. Powell’ın açıklamaları Draghi benzeri Dolar’ı zayıflatmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız söyleminin daha yumuşak versiyonu olarak yorumlanabilir. Ticaret anlaşmasının önemine vurgu yaparken, USMCA anlaşmasının ekonomiye olan güveni arttıracağını vurguladı.

Fed sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,80 – S&P500 endeksi de 3146 seviyesinde bulunmaktadır.

Bugün TCMB ve ECB faiz kararlarını takip edeceğiz.

ECB’de Lagarde döneminde bugünkü toplantıda faiz değişikliği beklemezken, yeni politika araçlarına ilişkin basın toplantısında ip uçları gelebilir. Fakat Lagarde elinde sihirli bir değnek tutmuyor bir anda Draghi’den daha fazlasını yapmasını beklememek lazım!

TCMB faiz kararı için enflasyon dinamiklerinde iyileşme (baz etkisi kaynaklı!) nedeni ile faiz indirim alanı olduğunu düşünürken, beklentimiz 200 baz puan olarak güncelliğini korumaktadır. 2019 yılının son toplantısı sonrasında 2020 yılı içinde TCMB tarafında faiz indirimleri konuşuyor olacağız.

Merkez Bankalarına ilişkin beklentilerimiz;

  • ECB : Yeni Başkan Lagarde’nin piyasalara karşı vereceği ilk faiz kararı sınavında herhangi bir değişiklik beklemezken, yapacağı basın toplantısında yeni döneme ilişkin daha dişe dokunur para politikası sinyallerinin gelmesini bekliyoruz.
  • TCMB : Merkez’in indirim döngüsüne devam ederek, Aralık toplantısında 200 baz puan faiz indirimine gitmesini bekliyoruz.

Yoğun gündemde İngiltere seçimlerini de es geçmemek gerekiyor. BREXIT belirsizliğinde siyasi fırtınaların etkileri devam ederken, GBP tarafında algı en kötüsü geride kaldı şeklinde devam etmektedir.

Borsa İstanbul 100 endeksi 107500 – 109000 bölgesinde hareketine devam ederken, TCMB faiz kararı bekleyişi sürmektedir. Endeks için yeni yukarı yönlü hareket için 110000 seviyesinin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması gerektiğini düşüncemiz devam etmektedir.  Yukarı yönlü hareket durumunda 109000 seviyesi üzerinde 109250 – 109500 – 109850 ve 110100 direnç seviyeleri takip edilebilir. Aşağı yönde ise 108000 seviyesi altında 107850 – 107500 – 107350 ve 107000 desteklerine doğru hareketler beklenebilir.

Kaynak: GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 

 

BİLGİLENDİRME:

İlgili sayfada yer alan ekonomik takvim içeriği, güvenilir yurt dışı haber ve veri sağlayıcılardan temin edilmektedir. Ekonomik takvim içeriğinde yer alan haberler, haberlerin açıklanma tarihi ve zamanı, önceki, beklenti ve açıklanan rakamlarda gerçekleştirilecek olası değişiklikler, veri sağlayıcı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Benzeri durumlardan kaynaklanacak olası değişimlerden GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder