İller

22 Kasım 2020 Pazar

Ağbaba:Tekel ürünleri satan esnafa saat kısıtlaması 500 bin kişinin geçimini etkilemektedir


“Ayrıca Covid-19 virüsüyle mücadeleyi fırsat bilerek alkollü içki satan tekel bayilere yönelik haksız faaliyet kısıtlaması siyasi ve ideolojik bir karardır. Özellikle akşam saat 20.00’den sonra sadece alkollü satış yapan küçük esnafın kapatılması doğrudan yaşama yönelik müdahale olarak alınmış resmi bir karardır. Bu karar bir akıl tutulmasıdır ve 155 bin tekel bayisini ve geçindirmek zorunda oldukları aileleri ile birlikte 500 bin civarında kişiyi açlığa mahkûm etmek demektir. Alkol satışı yapılan bakkal ya da büfelere ilişkin 10.00 ila 20.00 saatleri arasında faaliyet kısıtlamasının bu anlamda kaldırılması veya diğer esnaf gruplarına olduğu gibi adil bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.”

Kısıtlama kararıyla on binlerce Tekel bayi kepenk kapatabilir!

Cumhurbaşkanı Erdoğan her fırsatta alkol ve tütüne ilişkin vergi zamları, tekel bayilerine saat 22:00'dansonra içki satması durumunda 320 bin TL'ye ulaşan para cezaları gibi tüm bu kararlar, 150 bin tekel bayisini zaten zor durumda bırakmıştı. Çoğu bayinin ruhsat saatleri zaten 01.00’e kadar geçerli olmasına rağmen 22.00 sonrası alkol satış yasağı, şimdi saat 20.00’a fiili olarak çekilmiştir. Anayasa’da yer alan ticaret özgürlüğü hakkı ve ticari hayatın sürdürülebilirliğine aykırıdır. Covid-19’la tekel bayilerinin 20.00’da dükkân kapatmasının ne ilgisi olduğunu kimse anlayabilmiş değil. Bu kısıtlama kararıyla on binlerce bayi kepenk kapatabilir; on binlerce kişi işsiz kalabilir. Tekel bayi esnafını ailesiyle birlikte geçim sıkıntısına sürüklemek hangi akla vicdana sığar?”

Yasaklar kaldırılmazsa sahte alkol ölümleri artacak!

“Fiili olarak 20:00 yasağının en azından 24:00’e çekilmesi ve evlere teslim yönteminin önünün açılması gerekmektedir. Bugüne kadar alınan yasaklar, alkol tüketimini engellemediği gibi sahte alkol kullanımının da önünü açmıştır. Bir yandan yüzde 270’e varan vergiler, öte yandan saat kısıtlamaları şimdi de 20.00 fiili yasaklamayla birlikte insanlar sahte alkole adeta teşvik edilmektedir. Biz CHP olarak tekel yasağının makul bir şekilde yeniden düzenlenmesi için çağrı yapıyoruz.


Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder