İller

9 Mayıs 2022 Pazartesi

 “Ebelere ‘Ara Eleman’ Muamelesi Yapılıyor”

 “Ebelere ‘Ara Eleman’ Muamelesi Yapılıyor”

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş”Ebelerin adı ‘yardımcı sağlık elemanı’na dönüştürülerek adeta ebelik mesleği ortadan kaldırılmıştır.” Dedi.

 

 

Ebelerin adını “ara eleman “ oldu diyen Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş “Ebelerimizin en önemli sorunlarından biri de ağır ve aşırı iş yüküdür. İsimleri ve görev tanımları değişen ebelere ‘ara eleman’ muamelesi yapıldığı için bu sorunu yaşamaları kaçınılmaz olmuştur” diyerek açıklamalarda bulundu. Durmuş, yaptığı açıklamada “Ebeler, kutsal vazife ifa eden sağlık çalışanları içerisinde ayrı bir yere ve öneme sahiptirler. Öyle ki hayata gözlerini açan her bebeği yüksek hassasiyetle karşılayıp anne kucağıyla buluştururlar. Bu nedenledir ki geçmişten günümüze, toplumumuzda saygın bir yere sahiptirler. Ebeler konusundaki bu tespit, sadece ülkemiz için geçerli olan bir durum da değildir. İlgili uluslararası kuruluşlar, dünya ölçeğinde ebelik mesleğinin sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesindeki önemini ortaya koymaktadırlar. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre; ebelerin aktif olarak çalıştığı ülkelerde anne-bebek ölümleri (özellikle doğum öncesi verilen hizmetin niteliğini gösteren perinatal bebek ölümleri) azalmış, sezaryenle doğum oranları düşmüş, doğum aralıkları uzamıştır. Ebelik hizmetlerinin yeterli olmadığı ülkelerde ise bu göstergelerin son derece yüksek olduğu tespit edilmiştir.

 “Ebelere ‘Ara Eleman’ Muamelesi Yapılıyor”

Ebelere yapılan bu muamelenin dayanılmaz seviyelere tırmandığını belirten Durmuş,”Ebelerin ikinci en önemli sorunu, ağır ve aşırı iş yüküdür. İsimleri ve görev tanımları değişen ebelere ‘ara eleman’ muamelesi yapıldığı için bu sorunu yaşamaları kaçınılmaz olmuştur. Zaman içinde yeterli istihdamın sağlanmaması, bu sorunu dayanılamaz seviyelere tırmandırmıştır. Tüm bu sorunların yanında günden güne yükselen enflasyon ve artan hayat pahalılığı karşısında eriyen ücret durumlarını da unutmamak gerekir. Ebeler dahil, sağlık çalışanlarının tamamı öteden beri döner sermaye kaynaklı ücret adaletsizliği sorununu zaten iliklerine kadar yaşamaktadırlar. Sağlık-Sen olarak, ebelerimizle birlikte tüm sağlık kahramanlarımızın sorunlarının son bulması için mücadelemize aralıksız devam ediyoruz. Elbette bu sorunların tamamının ortadan kalkacağına inanıyoruz.”dedi.

 “Ebelere ‘Ara Eleman’ Muamelesi Yapılıyor”



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder